2810205saradnja

USPOSTAVLJANJE MEĐUOPŠTINSKOG PARTNERSTVA

Čelnici Bijeljine, Ugljevika i Lopara potpisali su danas sporazum o uspostavljanju međuopštinskog savjeta za poljoprivredu, koji se provodi kao dio projekta integrisanog lokalnog razvoja vrijednog 150.000 KM koji zajedno finansiraju vlada Švajcarske preko Razvojnog programa UN /UNDP/ i ove tri lokalne zajednice.

Za ovaj projekat vlada Švajcarske obezbijedila je 74.700 KM, a lokalne zajednice 75.300 KM.

Sporazum o uspostavljanju međuopštinskog savjeta za poljoprivredu u Bijeljini su svečano potpisali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik Ugljevika Vasilije Perić i načelnik Lopara Rado Savić.

Međuopštinsko partnerstvo Bijeljine, Ugljevika i Lopara trebalo bi da doprinese razvoju poljoprivrede u regiji, a ovim projektom biće naročito podržana plastenička proizvodnja kao djelatnost koja u kratkom roku može da ponudi nova radna mjesta u seoskim područjima.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je novinarima da je ova opština prepoznatljiva po eksploataciji uglja i proizvodnji struje, ali da je jedan od strateških interesa lokalne zajednice i razvoj poljoprivrede, posebno voćarstva.

Prema njegovim riječima, opština godišnje iz budžeta od 12 miliona KM izdvaja pola miliona KM direktno za podsticaje u privredu i poljoprivredu, a ove godine uloženo je pola miliona maraka i za izgradnju pristupnih puteva kako bi se omogućilo lakše i efikasnije korištenje poljoprivrednog zemljišta.

„Od međuopštinske saradnje očekujemo razmjenu dobrih iskustava i zajednički nastup ka evropskim fondovima, kao i drugim vidovima pomoći za razvoj poljoprivrede, time i cijele lokalne zajednice“, rekao je Perić novinarima

Mićić je rekao novinarima da se putem ovog projekta dodjeljuje 24 plastenika, od čega 12 za proizvođače u Semberiji i po šest za poljoprivrednike u Ugljeviku i Loparama.

Prema njegovim riječima, Bijeljina je ove godine direktno za Agrarni fond izdvojila 1,1 milion KM iz budžeta od 45 miliona KM, a dodatna sredstva za podsticaje u poljoprivredi obezbijeđena su i brojnim projektima.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je novinarima da ova opština posredstvom raznih vidova pomoći poljoprivrednicima godišnje izdvaja 100.000 KM iz budžeta od 4,5 miliona KM.

Od međuopštinske saradnje Savić očekuje, ne samo finansijsku, nego i znatnu stručnu pomoć poljoprivrednicima.

Međuopštinski savjet za poljoprivredu biće sastavljen od predstavnika lokalnih zajednica, Agrarnog fonda Bijeljine, prerađivača, proizvođača i predstavnika Resora Vlade Republike Srpske za pružanje stručnih usluga u sektoru poljoprivrede.

Ovo tijelo imaće zadatak da usmjerava sredstva sa svih nivoa vlasti i od donatora u poljoprivredne mjere koje daju najveći učinak.