02112015

PROGRAM „PRILIKA PLUS“ ZA STRUČNU PRAKSU U ŠKOLAM

Bijeljina, Ugljevik i Lopare priključili su se programu „Prilika plus“, čiji je cilj prilagođavanje potreba privrede i obrazovanja kadrova u srednjim stručnim školama.
Memorandum o saradnji danas su u Bijeljini potpisali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik Ugljevika Vasilije Perić i načelnik Lopara Rado Savić.

Projekat „Prilika plus“ finansira Vlada Švajcarske sa 17.500 KM, a provodi ga Agencija za mala i srednja preduzeća Republike Srpske.

Koordinator projekta Ankica Todorović rekla je novinarima da će u prvoj fazi projekta, koja traje pet mjeseci, biti napravljena analiza stanja i potreba u regiji, a ukoliko ova faza bude uspješna, očekuje se pristup značajnijim sredstvima koja će biti iskorištena za unapređenje prakse u srednjim školama.

Na potrebu boljeg uvezivanja sistema obrazovanja i privrede ukazali su načelnici lokalnih zajednica, kao i direktori srednjih škola koji su prisustvovali sastanku.

Načelnik Ugljevika Vasilije  Perić rekao je da na ovom području nedostaje stolara, izražavajući nadu da će program „Prilika plus“ unaprijediti komunikaciju obrazovanja i privrede.

Gradonačelnik Mićić rekao je novinarima da Bijeljina ima radionice za izvođenje praktične nastave, ali da ih treba premjestiti iz centra grada u sadašnji krug Tehničke škole i njihovu opremljenost prilagoditi potrebama privrede.

Prema njegovim riječima, u procesu približavanja obrazovanja i privrede važan je i angažman Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kroz izbor zanimanja u srednjim školama.

Kao primjer je navedeno da Bijeljina ima tri velika i izvozno orijentisana drvna prerađivača, ali u gradu nema prilike za školovanje kadrova za drvoprerađivačku industriju.

Načelnik Lopara Savić rekao je da u ovoj opštini nije bilo interesovanja za školovanje tekstilnih radnika, iako u Loparama vrlo uspješno radi fabrika tekstila.