09122015kidricevo

POSJETA KIDRIČEVO U SLOVENIJ

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić i predsjedniik Skupštine  opštine Đoko Simić,  na poziv  župana slovenačkog gradića Kidričevo Antona Leskovara, boravili su u ovom mjestu i dogovorili  saradnju  između dvije lokalne zajednice, čiji je zajednički interes pristup evropskim fondovima.

Načelnik Perić je izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja sa Kidričevom, naseljem  podignutom uz industriju aluminijuma, kao što je Ugljevik izrastao uz rudnik uglja i termoelektranu.

„Kidričevo je primjer dobrog rada. Upoznali su nas kako su rješavali probleme sa infrastrukturnim projektima kao što je kanalizacija, prečištač otpadnih voda. Upoznati smo sa načinom finansiranja nevladinih organizacija i kako pristupaju evropskim fondovima, o odvozu čvrstog otpada, funkcionisanja škola i sporta…“, rekao je Perić.

Prema njegovim riječima, Kidričevo ima izuzetan privredni kapacitet jer fabrika koja se bavi proizvodnjom aluminijuma ima promet od oko 300 miliona evra.

„Fabrika aluminijuma ima ispostavu u Bijeljini, gdje ima 15 zaposlenih, a  naši domaćini su nas upoznali kako i na koji način se iz sredstava Evropske unije pomažu privredni kapaciteti“, rekao je Perić.

On je istakao da je dogovoreno da se u narednom periodu zajednički konkuriše za određena sredstva koja se dodjeljuju na različite način od strane Evropske unije.

„Domaćini iz Kidričeva su nam ponudili   pomoć u smislu edukacije naših službenika za pisanje projekata“, rekao je Perić.

Delegacija opštine Ugljevik posjetila je i poljoprivredna domaćinstva, upoznali se sa projektima komasacije, ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, kao i kako i na koji način su poljoprivrednici koristili sredstva Evropske unije.